Ten deser okazał się u nas wielkim sukcesem.Jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie naprawdę luksusowy.Spróbuj, na pewno Ci się spodoba.
Używamy kubka o tej samej pojemności.
Potrzebujemy:
6 jajek.
100 g kr.cukru.
4 łyżki miodu.
50 ml oleju.
1 łyżka.proszku do pieczenia.
3 łyżki kakao.
1 szklanka zwykłej mąki.
Nadzienie:.
600 ml mleka.
4 żółtka.
100 g kr.cukru.
20 g hl.mąki.
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub cappuccino.
200 g masła.
Szczypta soli.
Polewa czekoladowa do dekoracji (ciemna czekolada roztopiona z odrobiną oleju).
Procedura:
Najpierw przygotuj ciasto:
Jajka ubić z cukrem i miodem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu olej.
W zależności od wielkości jajek możesz potrzebować więcej lub trochę mniej mąki.
Podziel ciasto na trzy części – zrób to tak, aby wszystkie części były w przybliżeniu równe.
Rozwałkuj każdą część i upiecz po przeciwnej stronie blachy do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotuj śmietanę.
Ubij żółtka z cukrem dodaj szczyptę soli.Aby krem był gęstszy, dodaj mąkę.
Umieść mleko w rondelku, dodaj kawę/cappuccino i doprowadź do wrzenia, a następnie wymieszaj z masą żółtkową i gotuj na małym ogniu do uzyskania gęstej śmietany.
Wmieszaj masło do jeszcze ciepłej (nie gorącej) śmietany.
Nałóż część kremu na pierwszą warstwę upieczonego ciasta i przykryj drugą warstwą.
Ponownie wyłożyć krem, warstwę ciasta i na wierzch krem.
Polej polewą czekoladową i pozostaw do stwardnienia w lodówce.
Życzymy smacznego! :-).
.