Fantastyczne ciasto na morawskie ciasta i bułeczki według Pani Evki , które można przygotować w 15 minut i piec kolejne 15 minut.
W pół godziny możesz mieć pyszne ciasta na stole.
Po wypróbowaniu tego przepisu na pewno będziesz go regularnie przygotowywać!
Potrzebujesz:
Ciasto:.
600g hl.Mąki.
250 ml mleka.
1 drożdże.
2 jajka.
2 dc oleju.
3 łyżki granulowanego cukru.
1 łyżka.cukru waniliowego.
1 proszek do pieczenia.
Wypełnienie:.
Twarożek.
Śmietana.
Żółtko.
Lemoniada.
Owoce.
Dżem domowej roboty.
Mak.
Orzechy.
Do posypywania:
Cukier puder.
Procedura:
To ciasto jest cudowne w tym, że wystarczy wymieszać je wszystkie w jednej misce.
Bez długiej pracy i czekania na wyrośnięcie.
Po prostu pracujesz z ciastem od razu – tj. robiąc ciasteczka.
Ciasteczka udekorowałam szklanką (średnica 5 cm).
Na środku zrobiłam wgłębienie dnem mniejszej szklanki.
Umieść nadzienie w zagłębieniu.
Polecam powidła śliwkowe i twarożek smakowy wymieszane z żółtkiem.
Doskonałe jest również połączenie aromatyzowanego twarogu i owoców, takich jak brzoskwinie lub morele.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec.
W rozgrzanym piekarniku piec w temperaturze 180 stopni tylko przez 15-16 minut.
Podpłomyki są piękne miękkie i pyszne.
Życzymy smacznego! :-).
Autor przepisu : Eva T.
.