Pyszny przepis na dżem morelowy, który gotuje się w zaledwie 30 minut.
Dżem jest pyszny i bardzo, bardzo aromatyczny.
To głównie zasługa składnika, którego na pewno nie zapomnij dodać.
To cytrusowy faworyt – pomarańcze.
Potrzebujemy:
1,2 kg moreli (drylowanych, umytych).
750 g kr.cukru.
3 pomarańcze.
1 łyżka soku z cytryny.
Procedura:
Umyj morele i usuń z nich łodygi.
Pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę.
Umieścić morele w rondlu.
Umyj pomarańcze.
Umieścić w misce i zalać wrzącą wodą.
Odstawić na kilka minut.
Wytrzeć do sucha serwetką.
Drobno zetrzeć skórkę.
Dodaj skórkę do moreli.
Następnie odetnij resztę białego miąższu.
Resztę pomarańczy pokrój na ćwiartki i dodaj do moreli.
Dodaj sok z cytryny i cukier do garnka.
Dokładnie wymieszać.
Umieścić rondel na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Gotować na średnim ogniu przez 15 minut.
Mieszać od czasu do czasu.
Zdejmij garnek z kuchenki, wymieszaj zawartość blenderem.
Ponownie podgrzej dżem i doprowadź do wrzenia.
Gotować przez kolejne 15 minut.
Gorący dżem przelać do wysterylizowanych słoików, zamknąć i odwrócić.
Zawinąć w koc i pozostawić do ostygnięcia.
Życzymy smacznego! :-).
.