Puszyste ciasto z bitą śmietaną w środku i doskonałym lukrem na wierzchu, który pieści podniebienie .
Przygotowanie tego przysmaku jest proste, a rezultat z pewnością zadowoli każdego.
Doskonały przepis na kremowe ciasto czekoladowe z bitą śmietaną z kanału youtube Farklı Yemek Tarifleri.
Potrzebujesz:
1 l mleka.
1 szklanka cukru granulowanego (180 g).
1 szklanka kaszy manny (170 g).
3 łyżki kakao (60 g).
1 opakowanie cukru waniliowego (5 g).
1 szklanka mleka (200 ml).
150 g bitej śmietany w proszku.
Na polewę:.
2 szklanki mleka (400 ml).
110 g granulowanego cukru.
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej (20 g).
2 łyżki kakao (40 g).
1 łyżeczka masła.
Procedura:
Wlać mleko do garnka, dodać kaszę mannę. Wsypać cukier i kakao.
Wymieszaj wszystko razem trzepaczką.Gotować mieszaninę na średnim ogniu aż zgęstnieje.
Dodaj cukier waniliowy i mieszaj aż do rozpuszczenia.
Umieść brzegi tortownicy na blasze .Rozłóż gorącą mieszankę kakaową na dnie tortownicy i wyrównaj równomiernie.
Pozostawić do ostygnięcia.
Do miski wlać szklankę mleka. Dodaj bitą śmietanę w proszku.
Za pomocą miksera ubij sztywną śmietanę.Gdy ciasto ostygnie , rozprowadź na nim bitą śmietanę.
Rozłóż bitą śmietanę na całej powierzchni.
Wlać mleko do rondla.
Dodaj cukier i skrobię, n na koniec dodaj kakao.
Mieszaj aż uzyskasz gładką konsystencję.
Gotuj mieszaninę na średnim ogniu , aż zgęstnieje.
Dodaj masło i mieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Niech lukier ostygnie i rozprowadzić na wierzchu deseru.
Umieścić deser na cztery godziny w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki usunąć krawędzie formy.
Można podawać.
Życzymy smacznego!
Instrukcje wideo
.