Witam, chcę podzielić się pysznym przepisem na podpłomyki, które wypróbowaliśmy z rodziną i są naszymi ulubionymi morelami.
Przepis znalazłam na stronie Kitchen Sweethearts, gdzie jest mnóstwo doskonałych inspiracji na przepisy (nie tylko) z owocami sezonowymi.
Podpłomyki zabraliśmy na wakacje i cieszyliśmy się nimi jeszcze trzeciego dnia.Zdecydowanie warto ich spróbować, nam smakowały niesamowicie i na pewno nie będzie to ostatni raz, kiedy je zrobimy.
Miška T.
Potrzeba:
600 g zwykłej mąki.
100 g cukru.
1 cukier waniliowy.
2 żółtka.
250 ml mleka.
100 ml oleju.
20 g zmiękczonego smalcu.
1 kostka świeżych drożdży.
skórka z cytryny.
1/2 łyżeczki soli.
Dalej.
250 g twarogu.
cukier do smaku.
1 cukier waniliowy.
1 jajko.
skórka z cytryny.
Posypka: .
100 g zwykłej mąki.
80 g cukru.
80 g masła.
Do wcierania:.
Jajko.
Morele – umyte i pozbawione pestek.
Procedura:
Najpierw przygotuj zaczyn.Do ciepłego mleka pokrusz drożdże i dodaj łyżeczkę cukru.
Podczas gdy zakwas wyrasta w innej misce, wymieszaj ubite żółtka z olejem i masłem.
Dodaj przesianą mąkę i na koniec zakwas.
Wymieszaj pozostałe składniki z ciastem i wyrób na jednolite gładkie ciasto , które pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 60 minut).
W międzyczasie przygotuj nadzienie z lemon curd – wymieszaj lemon curd z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i żółtkiem.
Ubić białka na śnieżkę i dodać do twarogu.
W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki na posypkę i przygotuj morele.
Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na mniejsze kulki i umieść je na natłuszczonej blasze do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 10 minut.
Następnie dociśnij każdą z nich dnem szklanki i posmaruj jajkiem.
Umieść pokrojone morele w otworze utworzonym przez ułożenie warstw nadzienia i na koniec posyp posypką.
Piec w temperaturze 180 stopni, aż brzegi ciastek będą złote.
Życzymy smacznego! :-).
źródło.