Pyszna cukinia w cieście śmietanowo-serowym.
Oczywiście cukinię można również usmażyć w ten sposób, ale my polecamy wersję pieczoną.
Jest lżejsza i fantastycznie smaczna.
Potrzebujemy:
Młoda cukinia.
Sól.
Do pakowania:.
Mąka zwykła.
1 jajko.
4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu.
50 g bułki tartej.
100 g startego twardego sera.
mielony czarny pieprz.
mielony kminek.
Procedura:
Umyj młodą, cienką cukinię.
Pokrój na około 1 cm kawałki.
Posolić i natychmiast obtoczyć.
Przygotuj 3 miski.
Umieść zwykłą mąkę w jednej z nich.
W drugiej wymieszaj jajko, kwaśną śmietanę lub jogurt , sól, zmielony czarny pieprz, pokruszony kminek.
Zetrzyj ser.
W trzeciej misce wymieszaj bułkę tartą i starty ser.
Cukinię obtoczyć w mące.
Następnie w jajku i na koniec w bułce tartej z serem.
Im więcej kulek , tym lepiej.
Umieść owinięte rundy na blasze do pieczenia na papierze do pieczenia.
Jeśli chcesz, możesz skropić je odrobiną oleju, ale nie jest to konieczne.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 15-20 minut.
Jeśli chcesz, możesz również usmażyć dynię panierowaną w ten sposób, ale pieczona jest lżejsza i smakuje wyśmienicie.
Życzymy smacznego! :-).
Zdjęcie na okładce: youtube.
.