Wielu smakoszy narzeka: nie da się usmażyć pierogów, żeby wyszły apetycznie..
Danie wychodzi albo bez smaku, albo niezbyt soczyste, czasem zbyt miękkie, czasem rozgotowane, czasem surowe w środku..
Z czym to się wiąże? Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Biełnowosti z zakresu gotowania, kucharza, piekarza czwartej kategorii, przyznaje, że problem można wytłumaczyć niską jakością półproduktu.
Jednocześnie specjalista podkreśla: w większości przypadków problem nie leży w samym produkcie, ale w błędach niedoświadczonego kucharza.
Jakie więc błędy uniemożliwiają uzyskanie naprawdę pysznych smażonych pierogów?
Rozmrażanie
Wiele osób rozmraża pierogi wcześniej.Opakowanie z półproduktem wyjętym z zamrażarki leży na blacie przez 30 minut, a nawet godzinę.
To bardzo źle, ponieważ długie rozmrażanie jest obarczone silnym zmiękczeniem pierogów: przylgną do patelni.Ponadto danie może stracić swoją integralność, soczystość i jasny smak.
Jeśli nadal chcesz rozmrozić pierogi, wiedz: maksymalny dopuszczalny czas trwania procesu wynosi 15 minut.
Silny ogień
Chęć szybkiego usmażenia pierogów jest zrozumiała.A jednak nie powinieneś maksymalnie zwiększać ognia.
Przecież istnieje duże ryzyko, że pierogi przypalą się z zewnątrz.W takim przypadku nadzienie pozostanie surowe.
Smażyć kluski na średnim ogniu!
Zimna patelnia
Nie wlewaj mrożonych klusek na zimną patelnię.Takie podejście może prowadzić do przyklejania się jedzenia do naczyń.
Olej powinien być dobrze podgrzany (ale nie za gorący).
Korzystanie z pokrywy
Podczas smażenia pierogów nie przykrywaj patelni pokrywką.
Jeśli zignorujesz to zalecenie, powstanie kondensacja, która pozostawi danie bez apetycznej chrupiącej skórki.
Często mieszaj
Do podobnych konsekwencji może doprowadzić ciągłe obracanie klusek podczas smażenia.
Chcesz, żeby powierzchnia naczynia była złocista? Rzadziej używaj szpatułki!