Sierpienia nie należy postrzegać wyłącznie jako czasu żniw.W tym miesiącu można jeszcze posadzić trochę roślin – jednym z nich był koper.
Ale jednocześnie warto poznać kilka sztuczek – tylko w tym przypadku warzywa okażą się bujne i pachnące.
Przygotowanie nasion
Ze względu na to, że nasiona kopru zawierają olejki eteryczne, ich kiełkowanie może zająć dużo czasu.Ale proces ten można przyspieszyć poprzez przygotowanie.
Nasiona kopru namoczyć w pojemniku z wodą na dwa dni.Płyn należy wymieniać co osiem godzin.
W rezultacie pierwsze pędy wyklują się po około sześciu dniach.
Prawidłowe lądowanie
Wybierz odpowiednie miejsce na grządkę, nawoż, spulchnij i zwilż ziemię.Użyj próchnicy lub obornika, aby wzbogacić glebę, rozluźnić ją i poprawić drenaż oraz dodać piasek.
Nasiona należy posadzić w wilgotnej glebie na głębokość około 3 cm, zachowując między nimi odstęp 3-5 cm.Jeśli koperek wykorzystujesz wyłącznie do celów kulinarnych, możesz posadzić nasiona bliżej, pozostawiając między nimi odległość 1 cm.Ale jeśli planujesz przygotowania na zimę, lepiej zwiększyć przestrzeń nasionami.
Umieść nasiona w dołkach, przykryj ziemią i wodą.
Dbanie o koperek
Po posadzeniu nasion kopru pielęgnacja polega na regularnym podlewaniu i, jeśli to konieczne, spulchnieniu gleby.