W ostatnim czasie coraz więcej osób woli domowe jedzenie niż jedzenie z kawiarni i fast foodów..
Jak wyjaśnia kucharka Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci BelNovosti, przyczyn tego zjawiska jest kilka: jest smacznie, oszczędnie, a poza tym nie można mieć wątpliwości co do jakości użytych produktów..
Jednak nawet najbardziej doświadczeni kucharze nie są odporni na błędy w kuchni, dlatego zapraszamy do zapoznania się z najczęstszymi błędami, jakie popełniane są w kuchni.
Nie przesiewać mąki
Mąkę należy przesiać nie tylko po to, aby pozbyć się resztek – nawet produkt wysokiej jakości, niezawierający różnego rodzaju zanieczyszczeń, należy przesiać przez sito, jeśli chcemy uzyskać puszyste ciasto.
W procesie przesiewania mąka nasyca się tlenem i pozbywa się grudek, dzięki czemu otrzymasz delikatne i puszyste wypieki, które dosłownie rozpływają się w ustach.
Podczas gotowania stale mieszaj naczynie
Niektóre potrawy naprawdę wymagają ciągłego mieszania i należy to uwzględnić w przepisie.
Jeśli nie ma takich instrukcji, nie spiesz się, aby podnieść szpatułkę – danie nie będzie wyglądać zgodnie z przeznaczeniem, jeśli co minutę będziesz obracać jego składniki z jednej strony na drugą.
Najprawdopodobniej po prostu nie zostanie ugotowany, a jego wygląd będzie daleki od ideału.
Gotuj na dużym ogniu, aby szybko zakończyć
Potrawy należy gotować przez określony czas.Jeśli stale zwiększasz ogień w nadziei na przyspieszenie procesu, może to prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji: danie albo się spali, albo pozostanie surowe w środku, chociaż z zewnątrz będzie wyglądać na przypieczone.
Aby tego uniknąć, należy dokładnie przestrzegać instrukcji gotowania i kontrolować proces gotowania.